top of page
Yuva

Anaokulu

Anaokulu

   Okul Öncesi Eğitimin Yararları:

  1. Çocukların zeka puanlarında yükselme

  2. Sınıfta kalma ve okul eğitiminden ayrılma oranlarında düşme

  3. Çocukların beslenme ve sağlık durumunda iyileşme

  4. Sosyal ve duygusal davranış gelişiminin daha ileri olması

  5. Daha olumlu ebeveyn-çocuk ilişkisi

  6. Yetişkinlikte kendine yeten, ekonomik kazanç potansiyeli yüksek bireyler olmak

Bu yüzden bu dönemde çocuğun zihinsel ve bedensel olarak yeterli beslenmesi ve etkileşimde bulunabildiği, onun gelişimini destekleyen bir ortamda bulunması gerekmektedir. Erken çocukluk eğitimi insan gelişiminin başlangıç noktasıdır. Okul öncesi eğitim, çocukların ve ülkemiz insaninin uzun vadede daha üretken, daha yaratıcı, sorun çözmede daha yetkin olmasını sağlar.

 

Okul Öncesi Eğitim Çocuğu İlköğretime Hazırlar mı?

 

İlköğretime hazır olmanın şartlarından biri çocuğun kendi yaşına uygun zihinsel gelişim düzeyine erişmesidir. Buna paralel olarak ilkokula başlayacak her çocuğun bazı temel becerileri kazanmış olması şarttır. Okul oncesi egitim bu becerilerin kazanilmasinda onemli bir rol oynar.

 

Okul öncesi eğitimin okula hazır olmayı sağlama açısından kazandırdığı becerileri şöyle özetleyebiliriz:

 

Sosyal olarak, cocuklar oyuncaklari paylasmanin yaninda yetiskinin ilgisini, yiyecekleri paylasmayi ve karsilikli konusmayi ogrenirler. Ayrica yasitlariyla catismalari ve iliskilerde ortaya cikan sorunlari cozumlemeyi ve kendini nasil ve ne zaman koruyacagini ve diger cocuklarin hakkina saygi gostermeyi de ogrenirler. Butun bunlar cocugun ileriki yasaminda ortaya cikan tum sorunlari cozmesine yardimci olacak problem cozme becerilerinin artmasini saglar.

Duygusal olarak, kendi islerini kendisi yapmasi, sorunlari kendisinin halletmesi ve bazi kararlari kendisinin vermesi sayesinde kendine guveni yukselir.

Anne babadan ayrı kalabileceğini ve onların bulunmadığı zamanlarda da kendisine bakabileceğini görmek çocuğun öz güven ve bağımsızlık duygularini artirdigi gibi, kendi kendini avutma ve oyalama becerilerinin gelismesine yardimci olur.

Ayrıca toplu yaşamanın gerektirdiği sınırlara ve kurallara uymayı da anaokulunda öğrenirler.

Fiziksel olarak kesme, yapıştırma, boyama, kalem kullanma gibi faaliyetlerin düzenli olarak yapılması sonucu ince motor becerileri gelişir.

bottom of page